CMC8561_ps.jpg
SK Swim Center_04.jpg
Yangsan Golf_2.jpg
UCLA-BFIT_7.jpg
CMC8561_ps.jpg

Roberts Pavilion - A+W


Roberts Pavilion

SCROLL DOWN

Roberts Pavilion - A+W


Roberts Pavilion

 

ROBERTS PAVILION - CLAREMONT MCKENNA COLLEGE (CMC)
Claremont, CA | 2016

Claremont McKenna College’s new 144,000 square-foot Roberts Pavilion dramatically redefines what a college athletic venue can be. An iconic social hub that brings students and faculty together, it demarks a new gateway for the campus while reacting to the push and pull of surrounding buildings, playing fields, and aquatic center. A sensuous, sculptural, even athletic form was used to suggest the College’s ambitious forward-looking outlook, as well as its function as a center of recreation and wellness. A sculpture by artist Chris Burden, installed after his death, sits just outside on the building’s plaza.  

Though its taut form and terra cotta panels create a unified exterior, it is inside that one finds the building’s overlapping circulation elements, enhanced by a great deal of transparency, cutting loose and inviting today’s mobile students to territorialize its spaces in unforeseen ways - whether to study, exercise, or socialize. Nowhere is this more apparent than in the lobby, whose “Character Wall” incorporates important character-building terms in the ten most commonly-used languages on campus, thereby reflecting the global outlook of the College and the creative search common to all academic ventures. 

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: John Friedman
Consulting Principal: Alice Kimm
Project Architect: Claudia Kessner
Project Team: Derek Greene, Todd Spangler, Eddie Hermann, Chris Hyun, Shuang Xu, Kyung Chung
Project Assistants: Greg Creech, Aaron Malmedal, Juan Perez, Brian Kenworthy, Brian DiMaggio, Jianxin Sun, Michael Leung, Hyang Yi
Competition Team: Garrett Belmont, Brendan Beachler, Emmet Ashford-Trotter, Kazu Shichishima, Loretto Saquing, Manuel Rohrhofer, Long Truong
Structural Engineer and Building Envelope: SGH
MEP and Sustainability: Buro Happold
Civil Engineer: Psomas
Landscape Architect: LINK Landscape Architecture
Lighting Design: KGM
AV, Acoustics, Technology, Security: Waveguide
FF&E: Neiman Studio
Environmental Graphics: 49 Degrees
Specifications: Yagade Consulting, Inc.
Photography: Benny Chan, Fotoworks

AWARDS

2010 Southern California Development Forum (SCDF), Design Award (unbuilt category)

2009 AIA/Pasadena & Foothill, Citation Award (unbuilt category)

 

CLIENT

Claremont McKenna College

 

GENERAL CONTRACTOR

PCL Construction

 

 

 
 
SK Swim Center_04.jpg

SK Swim Center


SK Swim Center

SCROLL DOWN

SK Swim Center


SK Swim Center

 

SK SWIM CENTER
Ulsan, South Korea | 2005

Located in a new park between Ulsan’s ragged urban edge and a national forest, this 50,000 SF structure clearly defines the city’s boundary, providing a much-needed recreational facility for this ad hoc, industrial city. The swimming hall is set under its own high floating roof while its locker rooms, the park’s administrative offices, and a visitors’ center are condensed under a curving roof plane that slopes down to the park’s entrance. A result of simultaneously addressing the park’s entrance, avoiding an existing underground culvert, and maximizing the promenade facing the lake, the building’s curved form also serves to naturalize the building’s large size. 

An open space between the visitors’ center and the entry to the pools creates an outdoor foyer that provides protection from the elements and welcomes people entering the park on foot. The swimming hall provides views of the mountains and lake outside, and the collection of pools is further activated by natural light from numerous skylights. Responding to the toughness of the urban condition, the long, primarily opaque elevation facing the city is clad with corrugated aluminum panels and lead-coated copper.

 
 

Project Team

Design Architect: John Friedman Alice Kimm Architects
Principal-in-Charge: John Friedman
Project Architect: Diane Hong
Project Team: Alice Kimm, John Martin, Ray Shapiro, Pauline Shu, Tom Vitous
Project Assistants: Dan Brunn, Yoji Eguchi, Joel Cichowski, Joe Fleischer, Dave Grant, Tom Steidl, Marlin Watson
Structural Engineer: SAC International, Ltd., William Koh and Associates, Inc.
Executive Architect: SAC International, Ltd.
General Contractor: SK Engineering and Construction Corporation
Photography: Ho Kwan Park


Client

SK Corporation

 
 
Yangsan Golf_2.jpg

Yangsan Golf Club


Yangsan Golf Club

SCROLL DOWN

Yangsan Golf Club


Yangsan Golf Club

 

YANGSAN GOLF CLUB
Yangsan, South Korea | 1999

Set amidst the mountains near Pusan, South Korea, this 50,000 square-foot structure rejects the typical approach to the design of a golf clubhouse - one where traditional forms and imported materials are used to express power, money, and privilege. Instead, it utilizes a contemporary language that is informed by regional sensibilities and local materials.

Inspired by ancient fortresses located nearby, the building is composed of a number of limestone volumes that firmly anchor the building to the earth. These volumes are juxtaposed with several upwardly-tilting roofs clad in lead-coated copper. Large expanses of glass allow each of the public interior spaces to have sweeping views over the golf course to the mountains beyond. The generous use of skylights creates dramatic lighting effects.

Each of the three nine-hole segments on the golf course contains a “tee house,” a small pavilion offering restrooms and a café. Their overhanging roofs create shaded outdoor rooms and frame views of the surrounding topography. The abstract form and flat roofs of these structures suggest small tables floating among the hills, lakes, and sand pits of the golf course.

 
 
 
 

Credits

Design Architect: John Friedman Alice Kimm Architects
Principal-in-Charge: John Friedman
Project Team: Alice Kimm, Robert Gdowski, Lucio Maramba, Dan Parks, Laurian Pokroy
Project Assistants: Dan Brunn, Eric Cunningham, Yoji Eguchi, Dan Keda
Executive Architect: SAC International, Ltd.
General Contractor: Daewoo Construction Corporation
Photography: Fotoworks, Ho Kwan Park

Awards

1999 Korean Ministry of Construction Honor Award
 

CLIENT

Hankyo Tourism Group, Ltd

 
 
UCLA-BFIT_7.jpg

Bruin Fitness Center, UCLA


Bruin Fitness Center

SCROLL DOWN

Bruin Fitness Center, UCLA


Bruin Fitness Center

 

BRUIN FITNESS CENTER
UCLA, Los Angeles, CA | 2015

The Bruin Fitness Center is a 15,000 square foot facility.  It features open-plan cardio, strength, and stretching zones tied together by a central circulation spine for an easy-to-navigate layout.

The fitness center occupies what was once parking and storage for campus housing maintenance staff.  Extensive mechanical equipment in the existing space had to be considered, worked around, protected, and at times relocated in order to make this programmatic shift possible.  The material palette blends some of the raw materiality of the parking garage’s existing ducts, plumbing, and concrete with the elegant and sustainable material choices of the Carnesale dining hall above.

Since the fitness center is partially submerged with limited access to daylight, the fitness center is oriented towards the major opening of the space: a large, operable glass garage door.  The creative use of high quality artificial lighting, graphic wallpapers, and color throughout help to ensure that the facility never feels like a basement.

 
 
 

PROJECT TEAM

Project Principal: Alice Kimm
Consulting Principal: John Friedman
Project Architect: Jonathon Stahl
Design Team: Cameron Northrop, Claudia Kessner
Project Assistants: 
Structural Engineer: Nabih Youssef & Associates
Mechanical and Plumbing Engineer: Stantec
Electrical Engineer:
Civil Engineer: Psomas
Landscape Architect: LINK
Audio/Visual/Acoustics: Waveguide
Specifications: Yagade Consulting, Inc.
Fire Protection, Code: Jensen Hughes
Lighting Design: KGM Lighting
Environmental Graphics: Linespace
Cost Estimation: Arcadis
General Contractor: Walsh
Photography: Fotoworks

 

Client

UCLA