LKIC_03.jpg
Koreatown Gateway Detail 2.jpg
MTD+MSP 1.jpg
FIL_1.JPG
SK Swim Center_04.jpg
Aragon_02.jpg
KANM_6.jpg
LKIC_03.jpg

La Kretz Innovation Campus (LKIC) and Arts District Park


La Kretz Innovation Campus

SCROLL DOWN

La Kretz Innovation Campus (LKIC) and Arts District Park


La Kretz Innovation Campus

 

LA KRETZ INNOVATION CAMPUS (LKIC)
Los Angeles, CA | 2016

The La Kretz Innovation Campus (LKIC) is an interdisciplinary hub where entrepreneurs, engineers, and policymakers innovate to support LA’s green economy. The campus comprises 3.2 acres, including a transformed 61,000 square-foot warehouse in the vibrant Arts District. LADWP facilities, offices, conference rooms, labs, prototyping workshops, and an event space accommodating up to 140 seated people, exist in hand with PV-shaded parking, greywater filtration, and a microgrid system.

The adaptive reuse of the building encompasses a full seismic retrofit, and the building’s exterior keeps its character. In contrast, the interior is designed to be modern, clean, flexible and adaptable, utilizing an economical but dynamic materials palette. The design features a ‘village’ concept, with a ‘loop’ that connects the existing 8 warehouse bays and a variety of semi-open and closed workspaces. The existing structure’s simplicity backdrops unexpected moments created by faceted walls, jewel-like skylight “funnels” bringing natural light to landlocked spaces, and a “living wall” in the lobby.

In its flexibility, accommodation of different types of programs, and transformation of existing building stock, LKIC sets a high standard for urban revitalization. The building conforms to the new CAL-Green environmental standards and LEED-Platinum status is anticipated.

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: Alice Kimm
Project Designer: John Friedman
Project Architect: Claudia Kessner
Design Team: Michael Lindell, Eddie Hermann, Derek Greene, Chris Hyun, Brian Di Maggio, Kyung Chung, Cameron Northrop, Shuang Xu
Project Assistants: Garrett Belmont, Greg Creech, Pearl Kang, Shuang Xu
Structural Engineer: Mackintosh & Mackintosh
MEP and Sustainability Engineer: Buro Happold
Landscape Architect: AHBE Landscape Architects
Civil Engineer: VCA Engineers
Technology / AV / Acoustics: Waveguide
Specifications: Yagade Consulting, Inc.
Code: AON
Cost Estimation: Del Amo Construction (with special thanks)
Photography: Benny Chan, Fotoworks

Awards

2016 ENR California, Green Award of Merit

 

Client

Los Angeles Department of Water and Power
Los Angeles Cleantech Incubator

 

GENERAL CONTRACTOR

USS Cal Builders, LLC

 
 
Koreatown Gateway Detail 2.jpg

Koreatown Gateway


Koreatown Gateway

SCROLL DOWN

Koreatown Gateway


Koreatown Gateway

 

KOREATOWN GATEWAY
Los Angeles, CA | 2017

The Koreatown gateway will mark a symbolic passage through Koreatown, one of LA’s most culturally rich neighborhoods.

Los Angeles is defined by cultural diversity, vibrancy, and constant innovation across all platforms. Korea is at the forefront of technological advances, has a sophisticated tradition in the arts, and is home to a highly globalized society. The new Koreatown Gateway was conceived as a marker of Korean identity within Los Angeles, embodying innovation, “transformed tradition,” global identity, and unity.

The structure draws upon inspirations ranging from traditional Korean tightrope walking, the elegance of the Korean alphabet character that signifies Korea (Koryo), traditional Korean architectural / natural forms, the deep-rooted and intensive use of color that manifests itself in traditional Korean dress and architecture, and the ubiquitous LED installations dotted throughout Seoul. A structural system comprised of two steel supports holds a cabled surface canopy, which carries an easily-maintained, programmable LED array.

At a site that already houses a traditional Korean pavilion (Dah Wool Jung) and courtyard (Madang), a senior center, and traditional patterned crosswalks, the new Koreatown Gateway will reference tradition while embodying the technological innovation, global spirit, and flexibility that characterize both Angeleno and Korean cultures.

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: Alice Kimm
Consulting Principal: John Friedman
Project Architect: 
Jonathon Stahl
Design Team: Chris Hyun, Shuang Xu, Derek Greene, Kyung-il Chung, Jianxin Sun
Structural Engineer: Buro Happold
Mechanical and Electrical Engineer: Buro Happold
Civil and Traffic: VCA
Soils: Leighton Associates
Lighting: RGB

Steel Prefabricator: Valmont

 

Awards

2016 Chicago Athenaeum
American Architecture Award

2014 Westside Urban Forum
Westside Prize (Unbuilt Category)

 

CLIENT

Los Angeles Neighborhood Initiative

 
 
MTD+MSP 1.jpg

LAPD MTPD + MSP


LAPD MTD + MSP

SCROLL DOWN

LAPD MTPD + MSP


LAPD MTD + MSP

 

LAPD MOTOR TRANSPORT DIVISION + MAIN STREET PARKING (MTD + MSP)
Los Angeles, CA | 2009

Located in Downtown Los Angeles, one block from the Los Angeles Police Department’s new headquarters, this 5-story 300,000 square-foot concrete structure integrates three components that typically stand on their own: an 800 car parking structure for the LAPD’s employees; a mechanics’ garage, car wash, and refueling station for the LAPD’s top brass; and a culturally-oriented retail component along Main Street. Holding all these elements together is an undulating, vertically-banded, stainless steel mesh screen, painted in a pattern of leaf-like forms with two tones of green.

In order to minimize its impact on the developing neighborhood, the mechanics’ garage is located at the rear of the site, a half level below the street. The main volume of the structure is set back from the sidewalk in order to preserve views of St. Vibiana’s Cathedral, which until recently was the home of the Archdiocese and now serves as a cultural center. Slated to be an art gallery, the one-story retail component has a glass curtain wall that will allow the art to have an enlivening presence for both pedestrians and passing cars alike.

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: John Friedman
Project Architects: Claudia Kessner, Robert McFadden
Project Designer: Robert McFadden
Project Team: Alice Kimm, Patrick Hwang, Ben Ragle
Project Assistant: Eric Bono, Yoji Eguchi
Co-Architect of Record: DMJM Design Roth + Sheppard JV
Structural, Mechanical, Electrical, and Plumbing Engineer: TMAD Taylor & Gaines
Landscape Architect: Melendrez Landscape Architects
Lighting Design: HLB Lighting Design
Graphic Design: Kaminski Kaneko Design
General Contractor: S.J. Amoroso
Photography: Fotoworks

Awards

2011 Building of America, Gold Medal Feature Award

2009 AIA/Los Angeles, Presidential Honor Award: Building Team of the Year

 

CLIENT

City of Los Angeles, Bureau of Engineering for Los Angeles Police Department

 
 
FIL_1.JPG

Guest of Honor Pavilion


Guest of Honor Pavilion, FIL

SCROLL DOWN

Guest of Honor Pavilion


Guest of Honor Pavilion, FIL

 

GUEST OF HONOR PAVILION - FERIA INTERNACIONAL DEL LIBROS (FIL)
Guadalajara, Mexico | 2009

The annual Guadalajara International Book Fair (Feria Internacional del Libro de Guadalajara) is the second largest book fair in the world and one of the largest cultural events in Latin America. Los Angeles was its Guest of Honor -  and its pavilion would project the city’s identity for the nine days of the fair. The guiding theme was innovation – a theme common to L.A.’s artistic, cultural, commercial, and developmental history. Designed to embody innovation, rather than display it, the pavilion’s ephemeral, atmospheric environment communicated the spirit of this elusive, ever-changing City.

Two signature elements marked the design:

The first was a set of large, suspended, pneumatic “Idea Bubbles.” Inspired by cartoon speech bubbles, they formed the backdrop for ten short, specially commissioned films depicting L.A.’s life, art, history, icons, landscape, culture, and film.

The second iconic element was a 100-foot long interactive “Author Wall,” on which were projected the names of over 220 writers whose work has illuminated and defined Los Angeles over the years. A large touchscreen in the center of the Pavilion allowed visitors to control the moving wall text, which included biographies and quotations from each author in both English and Spanish.

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: Alice Kimm
Project Architect: Garrett Belmont
Project Team: John Friedman, Stefan Becker, Greg Corso, Brian Kenworthy, Lauren Takeda
Project Assistants: Patrick Conner, Angel Menendez
Structural Engineer, Balloons: Buro Happold
Balloon Fabrication: Airstar
Furniture Fabrication: Cisco Brothers
Strategist: Agustin Garza
Environmental and Motion Graphics: Andy Goldman
A/V Consultant and Interactive Programming: Electroland
Literary Content: David L. Ulin
Music: Tom Schnabel
Filmmakers: E.E. Cassidy, Electroland, Christopher Ell, Lyn Goldfarb, Ann Kaneko and Peter Bill, X. Dean Lim, Maura Milan, Laura Simon
General Contractor: Grupo Omega
Photography: Marcos Garcia

Client 

National Endowment for the Arts
City of Los Angeles Department of Cultural Affairs

 
 
SK Swim Center_04.jpg

SK Swim Center


SK Swim Center

SCROLL DOWN

SK Swim Center


SK Swim Center

 

SK SWIM CENTER
Ulsan, South Korea | 2005

Located in a new park between Ulsan’s ragged urban edge and a national forest, this 50,000 SF structure clearly defines the city’s boundary, providing a much-needed recreational facility for this ad hoc, industrial city. The swimming hall is set under its own high floating roof while its locker rooms, the park’s administrative offices, and a visitors’ center are condensed under a curving roof plane that slopes down to the park’s entrance. A result of simultaneously addressing the park’s entrance, avoiding an existing underground culvert, and maximizing the promenade facing the lake, the building’s curved form also serves to naturalize the building’s large size. 

An open space between the visitors’ center and the entry to the pools creates an outdoor foyer that provides protection from the elements and welcomes people entering the park on foot. The swimming hall provides views of the mountains and lake outside, and the collection of pools is further activated by natural light from numerous skylights. Responding to the toughness of the urban condition, the long, primarily opaque elevation facing the city is clad with corrugated aluminum panels and lead-coated copper.

 
 

Project Team

Design Architect: John Friedman Alice Kimm Architects
Principal-in-Charge: John Friedman
Project Architect: Diane Hong
Project Team: Alice Kimm, John Martin, Ray Shapiro, Pauline Shu, Tom Vitous
Project Assistants: Dan Brunn, Yoji Eguchi, Joel Cichowski, Joe Fleischer, Dave Grant, Tom Steidl, Marlin Watson
Structural Engineer: SAC International, Ltd., William Koh and Associates, Inc.
Executive Architect: SAC International, Ltd.
General Contractor: SK Engineering and Construction Corporation
Photography: Ho Kwan Park


Client

SK Corporation

 
 
Aragon_02.jpg

Aragon Avenue Elementary School Addition C


Aragon Avenue Elementary School Addition

SCROLL DOWN

Aragon Avenue Elementary School Addition C


Aragon Avenue Elementary School Addition

 

ARAGON AVENUE ELEMENTARY SCHOOL ADDITION
Los Angeles, CA

This addition to an existing elementary school in an underprivileged neighborhood in Los Angeles reflects the school district’s commitment to raise the quality of schools throughout the city. Composed of three different structures, the largest is a 32,800 square foot structure that contains 16 new air-conditioned classrooms and underground parking. Two smaller structures provide a new kitchen and a lunch shelter.

The siting of the new structures creates a coherent campus plan. Adding a wing to the existing L-shaped structure, the new classrooms complete the street edge and define a large, central courtyard. The new kitchen and lunch shelter breaks down this courtyard into a series of smaller spaces. New outdoor bleachers and stairs accommodate the downward progression to the lower play area. One of the defining features of the new classroom building is a tall entry portal that aligns with a slot of space, guiding one’s approach.

The painting pattern takes its cues from the colorful houses in the surrounding neighborhood and acknowledges (without condoning) the popularity of tagging and graffiti. Providing a unique and unexpected element for the school's students, its cheerful presence is also appreciated by the neighborhood’s residents.

 
 
 

Project Team

Principals-in-Charge: Alice Kimm, John Friedman
Project Architect: Leigh Christy
Project Team: Elif Tinaztepe, Bianca Siegl
Project Assistant: Dan Brunn
Structural Engineer: William Koh and Associates
Mechanical Plumbing Engineer: Han Engineering
Electrical Engineer: Pacific Engineers Group
Civil Engineer: JMC-2
Landscape Architect: Mia Lehrer + Associates
General Contractor: George C. Hopkins Construction
Photography: Fotoworks

 

CLIENT

Los Angeles Unified School District

 
 
KANM_6.jpg

Korean American National Museum Concept Studies


KANM Concept Studies

SCROLL DOWN

Korean American National Museum Concept Studies


KANM Concept Studies

KOREAN AMERICAN NATIONAL MUSEUM CONCEPT STUDIES
Los Angeles, CA | 2015