CMC8561_ps.jpg
UCLA-BFIT_7.jpg
CAL Tech Lab 2 47193.jpg
0072-2PH.jpg
Green Dot_01.jpg
PS1_1.jpg
Aragon_02.jpg
CMC8561_ps.jpg

Roberts Pavilion - Claremont McKenna College


Roberts Pavilion

SCROLL DOWN

Roberts Pavilion - Claremont McKenna College


Roberts Pavilion

 

ROBERTS PAVILION - CLAREMONT MCKENNA COLLEGE (CMC)
Claremont, CA | 2016

Claremont McKenna College’s new 144,000 square-foot Roberts Pavilion dramatically redefines what a college athletic venue can be. An iconic social hub that brings students and faculty together, it demarks a new gateway for the campus while reacting to the push and pull of surrounding buildings, playing fields, and aquatic center. A sensuous, sculptural, even athletic form was used to suggest the College’s ambitious forward-looking outlook, as well as its function as a center of recreation and wellness. A sculpture by artist Chris Burden, installed after his death, sits just outside on the building’s plaza.  

Though its taut form and terra cotta panels create a unified exterior, it is inside that one finds the building’s overlapping circulation elements, enhanced by a great deal of transparency, cutting loose and inviting today’s mobile students to territorialize its spaces in unforeseen ways - whether to study, exercise, or socialize. Nowhere is this more apparent than in the lobby, whose “Character Wall” incorporates important character-building terms in the ten most commonly-used languages on campus, thereby reflecting the global outlook of the College and the creative search common to all academic ventures. 

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: John Friedman
Consulting Principal: Alice Kimm
Project Architect: Claudia Kessner
Design Team: Derek Greene, Todd Spangler, Eddie Hermann, Chris Hyun, Shuang Xu, Kyung Chung
Project Assistants: Greg Creech, Aaron Malmedal, Juan Perez, Brian Kenworthy, Brian DiMaggio, Jianxin Sun, Michael Leung, Hyang Yi
Competition Team: Garrett Belmont, Brendan Beachler, Emmet Ashford-Trotter, Kazu Shichishima, Loretto Saquing, Manuel Rohrhofer, Long Truong
Structural Engineer and Building Envelope: SGH
MEP and Sustainability: Buro Happold
Civil Engineer: Psomas
Landscape Architect: LINK
Lighting Design: KGM
AV, Acoustics, Technology, Security: Waveguide
FF&E: Neiman Studio
Environmental Graphics: 49 Degrees
Specifications: Yagade Consulting, Inc.
Photography: Benny Chan, Fotoworks

AWARDS

2010 Southern California Development Forum (SCDF), Design Award (unbuilt category)

2009 AIA/Pasadena & Foothill, Citation Award (unbuilt category)

 

CLIENT

Claremont McKenna College

 

GENERAL CONTRACTOR

PCL Construction

 

 

 
 
UCLA-BFIT_7.jpg

Bruin Fitness Center, UCLA


Bruin Fitness Center

SCROLL DOWN

Bruin Fitness Center, UCLA


Bruin Fitness Center

 

BRUIN FITNESS CENTER
UCLA, Los Angeles, CA | 2015

The Bruin Fitness Center is a 15,000 square-foot facility.  It features open-plan cardio, strength, and stretching zones tied together by a central circulation spine for an easy-to-navigate layout.

The fitness center occupies what was once parking and storage for campus housing maintenance staff.  Extensive mechanical equipment in the existing space had to be considered, worked around, protected, and at times relocated in order to make this programmatic shift possible.  The material palette blends some of the raw materiality of the parking garage’s existing ducts, plumbing, and concrete with the elegant and sustainable material choices of the Carnesale dining hall above.

Since the fitness center is partially submerged with limited access to daylight, the fitness center is oriented towards the major opening of the space: a large, operable glass garage door.  The creative use of high quality artificial lighting, graphic wallpapers, and color throughout help to ensure that the facility never feels like a basement.

 
 
 

Project Team

Project Principal: Alice Kimm
Consulting Principal: John Friedman
Project Architect: Jonathon Stahl
Design Team: Cameron Northrop, Claudia Kessner
Project Assistants: 
Structural Engineer: Nabih Youssef & Associates
Mechanical and Plumbing Engineer: Stantec
Electrical Engineer:
Civil Engineer: Psomas
Landscape Architect: LINK
Audio/Visual/Acoustics: Waveguide
Specifications: Yagade Consulting, Inc.
Fire Protection, Code: Jensen Hughes
Lighting Design: KGM Lighting
Environmental Graphics: Linespace
Cost Estimation: Arcadis
General Contractor: Walsh
Photography: Fotoworks

 

Client

UCLA

 
 
CAL Tech Lab 2 47193.jpg

Resnick Sustainability Institute - JCAP


Resnick
Institute /  JCAP

SCROLL DOWN

Resnick Sustainability Institute - JCAP


Resnick
Institute /  JCAP

 

RESNICK SUSTAINABILITY INSTITUTE / JOINT CENTER FOR ARTIFICIAL PHOTOSYNTHESIS
Caltech, Pasadena, CA | 2012

The 31,400 square-foot Resnick Institute / JCAP at Caltech houses two institutes whose collective mission is to address the challenges in the generation, storage, transmission, and conservation of energy.

To create an appropriate new home for these two centers, the vacant Jorgensen Laboratory, a fortress-like concrete structure originally built in 1974, was transformed into a model of sustainability, energy efficiency, and collaborative creativity. Colors from the visible light spectrum (the rainbow) make up the palette for furniture, accent walls, floor patterns, and conference rooms. The first floor core of the building is wrapped with high-resolution satellite images of the rotating Earth. As the scientists circulate through the corridors, these dynamic images continuously remind them of the subject and importance of their research.

Various measures were taken to minimize energy use throughout, including a custom-designed display in the new entry Pavilion lobby that tracks how much energy the building is both using and generating. By physically displaying these systems, the building acts as an educational tool and users take part in energy conservation. The result: one of the country’s first zero-energy laboratory buildings and a LEED-Platinum certification.

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: John Friedman
Project Architect: Robert McFadden
Project Team: Alice Kimm, Matt Azen, Marc Cucco, Garrett Belmont, Eddie Hermann, Claudia Kessner, Jessica Sano
Project Assistants: Greg Corso, Michael Gevorkian, Charles Heid, Andrew Kim, Michael Leung, Lauren Takeda, Dylan Wood
Structural Engineer: Saiful Bouquet
MEP and Sustainability Engineer: Buro Happold
Landscape Architect: The Office of James Burnett
Civil Engineer: VCA Engineers
Lab Planner: Jacobs Consultancy
Technology + Acoustics: Waveguide
FF&E: Neiman Studio
Custom Furniture Fabrication: Cisco Brothers
Commissioning Agent: TMCx Solution, LLC
Photography: Fotoworks

 

Client

California Institute of Technology
 

GENERAL CONTRACTOR

DPR Construction

Awards

2015 AIA California Council
Design Merit Award

2013 U.S. Green Building Council
Energy & Atmosphere, Honorable Mention Award,
Material & Resources, Award,
IEQ, Honorable Mention Award,

2013 Southern California Development Forum
Science & Technology Award

2013 Chicago Athenaeum
American Architecture Award

2013 Westside Urban Forum
Westside Prize, Design Award

2013 Los Angeles Business Council
Los Angeles Architectural Award of Excellence

2012 AIA Pasadena & Foothill Chapter
Honor Award

2012 Interior Design
Best of Year Awards, Honoree

 
 
0072-2PH.jpg

Graduate Aerospace Labs, Caltech


GALCIT

SCROLL DOWN

Graduate Aerospace Labs, Caltech


GALCIT

 

GRADUATE AEROSPACE LABS (GALCIT)
Caltech, Pasadena, CA | 2009

Housed in a historically-protected structure originally designed by Bertram Goodhue in 1921, GALCIT has accomplished revolutionary breakthroughs in aerospace engineering. The renovation of the department’s 33,000 square feet of labs, conference rooms, and common spaces acknowledges these past achievements while also suggesting the multitude of exciting directions for its future.

Drawing on the idea of “flow,” a concept central to aerospace engineering, many of the project’s forms were derived by imagining the building as an “architectural wind tunnel.” The complex curves of the lobby ceiling element, fabricated of PETG thermoplastic using advanced software and computer-controlled machines, is a prime example. The felt ceiling of the main conference room is a direct representation of a seminal flow diagram by Theodore von Karman, the founder of both GALCIT and Jet Propulsion Laboratory.

New glazed walls and windows bring light into formerly dark labs and classrooms, while also allowing views of the innovative research being performed inside. The heightened transparency inspires an atmosphere of interdisciplinary collaboration and cooperation. Many walls incorporate vitrines that display historical artifacts. The overall result is that GALCIT’s students and faculty are constantly inspired by past achievements, as well as by their own collaborative and creative interactions.

 
 
 

Project Team

Principals-in-Charge: Alice Kimm, John Friedman
Project Architect: Claudia Kessner
Project Designers: Brendan Beachler, Garrett Belmont, Robert McFadden
Project Team: Pamela Schriever, Daniel Poei
Project Assistants: Casey Hughes, Long Truong
Structural Engineer: TMAD Taylor + Gaines
Mechanical and Plumbing Engineer: MEDG Engineers
Electrical Engineer: Pacific Engineers Group
Lighting Design: Light Vision, FIRE Ltd.
Graphic Design: Patricia Kovic, Maureen Nishikawa
General Contractor: Del Amo Construction
Photography: Fotoworks

 

Client

California Institute of Technology

Awards

2011 AIA/CC
Merit Award

2011 Westside Urban Forum
Design Citation Award

2010 Southern California Development Forum (SCDF)
Design Award

2010 Los Angeles Business Council
Los Angeles Architectural Award of Excellence

2009 Architect Annual Design Review
Citation Award

2009 Architectural Record
Record Interiors Award

2009 Real Estate & Construction Review
Building of America Award

2009 AIA/Pasadena & Foothill
Merit Award

2008 3form People’s Choice
Best Installation Award, Best Ceiling

2007 AIA/Los Angeles
Next LA Merit Award

 
 
Green Dot_01.jpg

Green Dot E. 27th Street Charter High Schools


Green Dot
E. 27th St. Charter HS

SCROLL DOWN

Green Dot E. 27th Street Charter High Schools


Green Dot
E. 27th St. Charter HS

 

GREEN DOT E. 27TH STREET CHARTER HIGH SCHOOLS
Los Angeles, CA | 2008

The first LEED-certified charter school facility in Los Angeles was born of the transformation of two manufacturing warehouses into a pair of high schools.

Limited to 500 students, each school has its own separate administration, as well as its own architectural identity. Inhabiting the original brick warehouse, the school called “Animo Justice” utilizes warm, red and yellow hues and is entered from the south side of the shared exterior entry courtyard. In contrast, “Animo Ralph Bunche,” the school housed in the tilt-up concrete structure, uses a cooler, blue and green palette, and is accessed via a dramatic steel stair and second floor roof deck on the north side of the courtyard. While each school has its own circulation system, each has independent access to a shared gym and library situated near the center of the combined facility. Skylights are used extensively to ensure that each classroom has access to natural light and a view of the sky.

Located on the edge of a residential neighborhood in South Los Angeles (formerly known as South Central), these facilities offer the promise of a better future to this historically underprivileged area.

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: Alice Kimm
Project Team: John Friedman, Sameena Sitabkhan, Emmet Ashford-Trotter, Vu Nguyen, Manuel Rohrhofer
Project Assistants: Patty Alfonso, Scott Gross, Kazushige Shichishima
Structural Engineer: Mackintosh & Mackintosh
Mechanical and Plumbing Engineer: Han Engineering, Inc.
Electrical Engineer: Pacific Engineers Group
Civil Engineer: Paller Roberts
Landscape Architect: Mia Lehrer + Associates
General Contractor: Del Amo Construction
Photography: Fotoworks

 

Client

Green Dot Public Schools
Pacific Charter School Development

Awards

2010 Southern California Development Forum (SCDF)
Design Award

2010 Real Estate & Construction Review
Green Building of America Award

2009 Architect Annual Design Review
Honorable Mention

2009 Westside Urban Forum
Honor Award

2009 Los Angeles Business Council
Los Angeles Architectural Award of Excellence

 
 
PS1_1.jpg

PS #1 Elementary School Aftercare Building


PS #1 Elementary School Aftercare Building

SCROLL DOWN

PS #1 Elementary School Aftercare Building


PS #1 Elementary School Aftercare Building

 

PS #1 ELEMENTARY SCHOOL AFTERCARE BUILDING
Santa Monica, CA | 2007

This 3500 square-foot building includes a new aftercare facility, kitchen, and classroom for Pluralistic School #1, an existing private elementary school in Santa Monica. Sitting between the school’s existing buildings and its athletic fields, the structure unifies the campus with a new circulation system that loops between the classrooms and the open space.

Including flexibly arranged areas for homework, crafts, and cooking, its location adjacent to the basketball court, soccer field, and general play yard assures easy flow between the various interior and exterior activities. Upstairs, the new classroom (with mezzanine), looks west over the fields to catch the ocean breezes and minimize the intrusion of noise from the yards below. 

Throughout the project, structure is exposed so that the students can learn from the logic of construction. Generous use of windows and skylights creates a naturally ventilated, luminous environment in which students find it easy to concentrate. The project includes no air conditioning system and uses minimal energy or artificial lighting.

The exterior is clad in plaster and shiplapped cement board. Its joyful pattern draws from the school’s colors and reflects the sense of directed play that occurs both inside and outside its walls.

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: John Friedman
Project Architect: Alice Kimm
Design Team: Bart Chui, Valentin Lieu, Bianca Siegl
Project Assistant: Jessie Kelly
Structural Engineer: William Koh and Associates
Mechanical/Plumbing Engineer: Han Engineering
Electrical Engineer: Pacific Engineers Group
Civil Engineer: JMC-2
Landscape Designer: PLACe
Lighting Design: FIRE Ltd.
General Contractor: Del Amo Construction
Photography: Fotoworks

Awards

2010 Westside Urban Forum
Honor Award

 

CLIENT

PS #1 Elementary School

 
 
Aragon_02.jpg

Aragon Avenue Elementary School Addition


Aragon Avenue Elementary School Addition

SCROLL DOWN

Aragon Avenue Elementary School Addition


Aragon Avenue Elementary School Addition

 

ARAGON AVENUE ELEMENTARY SCHOOL ADDITION
Los Angeles, CA

This addition to an existing elementary school in an underprivileged neighborhood in Los Angeles reflects the school district’s commitment to raise the quality of schools throughout the city. Composed of three different structures, the largest is a 32,800 square-foot structure that contains 16 new air-conditioned classrooms and underground parking. Two smaller structures provide a new kitchen and a lunch shelter.

The siting of the new structures creates a coherent campus plan. Adding a wing to the existing L-shaped structure, the new classrooms complete the street edge and define a large, central courtyard. The new kitchen and lunch shelter breaks down this courtyard into a series of smaller spaces. New outdoor bleachers and stairs accommodate the downward progression to the lower play area. One of the defining features of the new classroom building is a tall entry portal that aligns with a slot of space, guiding one’s approach.

The painting pattern takes its cues from the colorful houses in the surrounding neighborhood and acknowledges (without condoning) the popularity of tagging and graffiti. Providing a unique and unexpected element for the school's students, its cheerful presence is also appreciated by the neighborhood’s residents.

 
 
 

Project Team

Principals-in-Charge: Alice Kimm, John Friedman
Project Architect: Leigh Christy
Project Team: Elif Tinaztepe, Bianca Siegl
Project Assistant: Dan Brunn
Structural Engineer: William Koh and Associates
Mechanical Plumbing Engineer: Han Engineering
Electrical Engineer: Pacific Engineers Group
Civil Engineer: JMC-2
Landscape Architect: Mia Lehrer + Associates
General Contractor: George C. Hopkins Construction
Photography: Fotoworks

 

CLIENT

Los Angeles Unified School District