Ehrlich Retreat_12.jpg
Holleb_01.jpg
King_03.jpg
Ehrlich_04.jpg
LA House_1.jpg
Pinedo Stealth_1.jpg
01-aerial-peacecreek.jpg
Ehrlich Retreat_12.jpg

Ehrlich Retreat +


Ehrlich Retreat+

SCROLL DOWN

Ehrlich Retreat +


Ehrlich Retreat+

 

EHRLICH RETREAT +
Santa Monica
, CA | 2012

The Ehrlich “Retreat +” consists of a new guest house, pool, and shade structure that combine with the original house – designed by JFAK a decade ago - to create a family compound. The new structure is contextually related to the original house, borrowing many of its architectural elements, yet has its own identity. The LEED-for-Homes Platinum certified project is also a model of “integrated sustainability;” its green strategies are seamlessly integrated into a unique sculptural aesthetic: the structure’s broad frame embraces and gives presence to the new yard, while shading the house’s southern orientation; the triangular cut-out over the office creates a dramatic form, but also introduces generous amounts of ambient northern light; the steel and wood trellis provides welcoming shade for the yard, and at the same time hosts a 2.4kW photovoltaic array that powers the house and pool. The overall result is a responsible, light-filled, and joyful environment.

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: John Friedman
Project Team: Alice Kimm, Garrett Belmont, Robert McFadden
Structural Engineer: Paul Franceschi Engineering
Civil Engineer: JMC2 Consulting Civil Engineers
Landscape Designer: Kathleen Ferguson Landscapes
Lighting Design: FIRE Ltd.
LEED for Homes Green Rater: Glen Boldt, GBWorks
LEED for Homes Provider: Davis Energy Group
Title 24 and Mechanical Engineer: Shamim Consulting Engineers, Inc.
General Contractor: Bonomo Development
Photography: Benny Chan, Fotoworks

 

 

AWARDS

2013 AIA Los Angeles Chapter, Merit Award

 

CLIENT

Craig Ehrlich

 
 
Holleb_01.jpg

Holleb House


Holleb House

SCROLL DOWN

Holleb House


Holleb House

 

HOLLEB HOUSE
Santa Monica
, CA | 2011

The Holleb Residence is a 4,000 square foot home for a family of four in the Ocean Park neighborhood of Santa Monica. Its main organizing feature is a sculptural stair and second floor "cut-out" terrace that splits the house into front and back zones. On the ground floor, the structure's main entry separates the garage and guest room from the kitchen, dining, and living areas, which flow out into the back yard. On the second floor, the terrace and atrium provide privacy between the parents' suite and their children's bedroom and play areas, which overlook the play spaces in the rear.

The residence differs from the firm's other houses in its inclusion of many smaller spaces and rooms, all intended for specific uses by its inhabitants, but all held together by the circulation system and the centrally-located double-height living room.

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: John Friedman
Consulting Principal: Alice Kimm
Project Architect: Garrett Belmont
Structural Engineer: Franceschi Engineering, Inc.
Civil Engineer: JMC-2 Consulting Engineers
Landscape Designer: Erin King
General Contractor: 
Photography: Fotoworks

CLIENT

Alan and Ann Holleb

 
 
King_03.jpg

King House


King House

SCROLL DOWN

King House


King House

 

KING HOUSE
Santa Monica
, CA | 2008

The King House rejects the standard public front yard/private backyard typology, opting instead for a structure whose living spaces and bedrooms open onto a large garden and patio that faces the public streets and surrounding houses.

The house is a solid mass in which one corner has been carved away, revealing the house’s inner life, but where angled walls that respond to the site’s wedged shape also contribute a degree of privacy for the house’s bedrooms. Primarily composed of renewable materials such as plaster and cement board, the general permeability of the house is reinforced by its green and gray cement board painting pattern, designed to echo the dappled light one sees when looking through a tree towards a sun-filled sky.

Echoing the openness of the house to the neighborhood, the interior of the house is a series of free-flowing, continuous spaces that fosters a supportive, interactive family lifestyle. Generous use of skylights creates constantly changing light conditions that activate the interior. Extensive vertical glazing reduces the need for artificial lighting and enables ocean breezes to naturally ventilate the entire house, which does not include an air-conditioning system.

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: John Friedman
Project Architect: Bob McFadden
Project Team: Alice Kimm, Claudia Kessner, Valentin Lieu, Ashley Merchant
Structural Engineer: William Koh and Associates, Inc.
Civil Engineer: JMC-2
Landscape Designer: Erin King
Lighting Design: FIRE Ltd.
Cabinetry, Dining Table and Chairs: A Single Tree
Selected Furniture and Artwork: Rumba
General Contractor: Bonomo Development
Landscape Contractor: Nature Care
Photography: Fotoworks

 

 

AWARDS

2011 AIA/CC
Merit Award

2010 Southern California Development Forum (SCDF)
Design Award

2010 Sunset
Custom Home Award

2010 California Home + Design
Residential Architecture Award

 

CLIENT

Erin and Matthew King

 
 
Ehrlich_04.jpg

Ehrlich House


Ehrlich House

SCROLL DOWN

Ehrlich House


Ehrlich House

 

EHRLICH HOUSE
Santa Monica
, CA | 2004

Designed for an entrepreneur seeking refuge from his unpredictable, nomadic life, this residence demonstrates that using the full range of sustainability features is not only good for the environment, but also consistent with creating progressive, spatially-rich environments. 

The structure’s siting and openness allow sunlight and breezes to naturally warm and cool the house, and encourages the type of indoor-outdoor living made possible by Southern California’s temperate environment. The house has no mechanical air-conditioning system. The koi pond cools the air before it enters the house. The concrete floors absorb heat during the day and release it at night. A generous use of skylights and clerestories reduces the need for artificial lighting.

The house employs the following active green technologies: Santa Monica’s first gray water system, which filters much of the house’s waste water for garden use; a 4-kilowatt rooftop photovoltaic system supplying 85% of the house’s power; and a highly efficient in-floor radiant heating system. Recycled or sustainably-produced materials include: recycled cotton insulation; sustainably-harvested wood stairs and floors; formaldehyde-free MDF cabinets; low VOC paint; and quartz countertops. The house has been the subject of several university lectures and is on the cover of Santa Monica’s influential “Residential Green Building Guide."

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: John Friedman
Project Team: Alice Kimm, John Martin, Leigh Christy, Pauline Shu, Matthew Nesbitt
Project Assistant: Elsye Alam
Structural Engineer: William Koh and Associates, Inc.
Landscape Architect: Orange Street Studio
Lighting Design: FIRE Ltd., Light Vision
General Contractor: Bonomo Development
Photography: Fotoworks

AWARDS

2006 AIA/Los Angeles, Decade Award

2003 AIA/Los Angeles, Citation Award

 

CLIENT

Craig Ehrlich

 
 
LA House_1.jpg

LA House


LA House

SCROLL DOWN

LA House


LA House

 

LA HOUSE
Los Angeles, CA | 2007

Surrounded by stately residences in a variety of historical styles, this 5,300 square-foot single-family residence responds with a deceptively simple composition of volumes, voids, and screens. The balanced muscularity of the street facade presents a contemporary response to the formality and classicism of the adjacent structures. The L-shaped ground floor includes a kitchen/family room wing that extends into the backyard garden. Generously-sized terraces and large banks of sliding glass doors encourage year-round indoor-outdoor living.

The emphasis on simplicity continues inside the structure, which employs a free plan animated by a floating staircase located between the foyer and living room. Abundant use of natural light activates the interior spaces. A reduced palette of light-colored materials, including exterior plaster walls, terrazzo floors, painted drywall, and quartz countertops, emphasizes the house’s natural light and free flowing spaces, as well as its simple, unfettered character. These materials are accented with wood siding, screens, and floors.

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: John Friedman
Project Team: Alice Kimm, Dan Brunn, Claudia Kessner, Elif Tinaztepe
Structural Engineer: William Koh and Associates, Inc.
Civil Engineer: Network Engineering
Landscape Designer: Erin King
General Contractor: Bonomo Development
Photography: Fotoworks

 
 
Pinedo Stealth_1.jpg

Pinedo Stealth


Pinedo Stealth

SCROLL DOWN

Pinedo Stealth


Pinedo Stealth

 

PINEDO STEALTH
Santa Marino
, CA | 2008

Comprised of three new architectural elements, this project is located in the backyard of a typical Mediterranean house in San Marino, a city well known for mandating traditional styles for all structures visible from the public domain. The design utilizes contemporary forms that are sculptural, dynamic, and bold - but that still “fit in.” They combine with the existing house and garage to create an intimately-scaled, heterogeneous family compound. 

The most prominent of the new elements is a triangular shade structure that frames a view of a new pool and creates a clear focal point at the rear of the yard. It provides maximum shade at the terrace, where it is most needed, while allowing full sunlight over the pool and spa. Additionally, the angle of its roof addresses the commonly-used backyard entrance that is located at the opposite corner of the backyard.

The shade structure also frames a compelling view of a new fountain, which is constructed of both smooth and board-formed concrete, articulated with inserted bronze channels. Beyond the obvious aesthetic qualities of the fountain - it also addresses a basic functional need: it hides the pool equipment and masks its incessant hum.

 
 
 

Project Team

Principal-in-Charge: John Friedman
Project Team: Alice Kimm, Eric Bono
Project Assistant: Dylan Wood
Structural Engineer: William Koh and Associates
General Contractor: Bonomo Development
Photography: Fotoworks

AWARDS

2009 AIA Pasadena & Foothill, Honor Award

 

CLIENT

Cisco and Alba Pinedo

 
 
01-aerial-peacecreek.jpg

Peace Creek Villas


Peace Creek Villas

SCROLL DOWN

Peace Creek Villas


Peace Creek Villas

 

PEACE CREEK VILLAS
Chengdu, China | 2015

This project provides for four different villa types to be located along a man-made lake and canal, on a site within the new Luxe Lake housing and mixed-used development in Chengdu, China. Each of the villa types is three stories high, with the public living areas located at the middle levels which are accessed from the road. The upper levels are given over to private bedrooms, and the lower levels to additional recreational and communal spaces that open out to the lake or canal. The structural system for all villas is poured-in-place concrete, with various cladding materials that include hard-troweled plaster, wood, metal, stone, and glass.

The houses are alike enough - in character and materiality - that they create a strong sense of a community, but different enough that the environment is not homogeneous or predictable.  Inside of each of them, there is ample natural light through skylights, views to the natural landscape, and also the unexpected, surprising, playful views that one would not necessarily expect, marking each house as special, and designed with care and thoughtfulness. It is these small details, as much as the big moves and overall character of the villas, that make them unique and timeless.   

 
 

PROJECT TEAM

Principal-in-Charge: John Friedman
Project Designer: Shuang Xu
Project Team: Alice Kimm, Claudia Kessner, Jessica Sano, Michael Lindell, Jili Huang, Eddie Park, Kyung Chung, Sicong E

CLIENT

Wide Horizon Group

AWARDS

2015 Kinpan National Award (China)
Best House Award

2015 Kinpan National Award (China)
Media Choice Award

2015 Kinpan Southwest Region Award (China)
Best House Award 

2015 Kinpan Southwest Region Award (China)
Media Choice Award