Yangsan Golf Club


Yangsan Golf Club

 

YANGSAN GOLF CLUB
Yangsan, South Korea | 1999

Set amidst the mountains near Pusan, South Korea, this 50,000 square-foot structure rejects the typical approach to the design of a golf clubhouse - one where traditional forms and imported materials are used to express power, money, and privilege. Instead, it utilizes a contemporary language that is informed by regional sensibilities and local materials.

Inspired by ancient fortresses located nearby, the building is composed of a number of limestone volumes that firmly anchor the building to the earth. These volumes are juxtaposed with several upwardly-tilting roofs clad in lead-coated copper. Large expanses of glass allow each of the public interior spaces to have sweeping views over the golf course to the mountains beyond. The generous use of skylights creates dramatic lighting effects.

Each of the three nine-hole segments on the golf course contains a “tee house,” a small pavilion offering restrooms and a café. Their overhanging roofs create shaded outdoor rooms and frame views of the surrounding topography. The abstract form and flat roofs of these structures suggest small tables floating among the hills, lakes, and sand pits of the golf course.

 
 
 
 

Credits

Design Architect: John Friedman Alice Kimm Architects
Principal-in-Charge: John Friedman
Project Team: Alice Kimm, Robert Gdowski, Lucio Maramba, Dan Parks, Laurian Pokroy
Project Assistants: Dan Brunn, Eric Cunningham, Yoji Eguchi, Dan Keda
Executive Architect: SAC International, Ltd.
General Contractor: Daewoo Construction Corporation
Photography: Fotoworks, Ho Kwan Park

Awards

1999 Korean Ministry of Construction Honor Award
 

CLIENT

Hankyo Tourism Group, Ltd