Index
Menu
2016
Academia Moderna Charter School
  • Education
Aragon Avenue Elementary School Addition
  • Civic
  • Education
Beverly Center Competition
  • Commercial
2015
Bruin Fitness Center, UCLA
  • Wellness
  • Education
2018
Casa Namorada
  • Residential
1999
Club Sugar
  • Commercial
Council District 8 Navigation Center
  • Civic
2004
Ehrlich House
  • Residential
2012
Ehrlich Retreat +
  • Residential
2002
Falcon
  • Commercial
2009
GALCIT
  • Education
2008
Green Dot E. 27Th Street Charter High School
  • Education
2009
Guest of Honor Pavilion, FIL
  • Civic
2011
Holleb House
  • Residential
2005
KANM Concept Studies
  • Civic
2008
King House
  • Residential
2017
Kinross Recreation Center, UCLA
  • Wellness
  • Education
2017
Koreatown Gateway
  • Civic
2004
LA Design Center
  • Commercial
2007
LA House
  • Residential
2016
LA Kretz Innovation Campus
  • Civic
2009
LAPD MTD + MSP
  • Civic
2005
Lucky Devils
  • Commercial
2015
Peace Creek Villas
  • Residential
2008
Pinedo Stealth
  • Residential
2007
PS #1 Elementary School Aftercare Building
  • Education
2012
Resnick Institute / JCAP, Caltech
  • Wellness
  • Education
2016
Roberts Pavilion, Claremont McKenna College
  • Wellness
  • Education
2002
Shinsa Shell
  • Commercial
2005
SK Swim Center
  • Civic
  • Wellness
T2 At LAX Concept
  • Commercial
2002
The Brig
  • Commercial
Wonderland Elementary School
  • Education
1999
Yangsan Golf Club
  • Wellness

King House

Santa Monica, CA
2008

The King House rejects the standard public front yard/private backyard typology, opting instead for a structure whose living spaces and bedrooms open onto a large garden and patio that faces the public streets and surrounding houses.

The house is a solid mass in which one corner has been carved away, revealing the house’s inner life, but where angled walls that respond to the site’s wedged shape also contribute a degree of privacy for the house’s bedrooms. Primarily composed of renewable materials such as plaster and cement board, the general permeability of the house is reinforced by its green and gray cement board painting pattern, designed to echo the dappled light one sees when looking through a tree towards a sun-filled sky.

Echoing the openness of the house to the neighborhood, the interior of the house is a series of free-flowing, continuous spaces that fosters a supportive, interactive family lifestyle. Generous use of skylights creates constantly changing light conditions that activate the interior. Extensive vertical glazing reduces the need for artificial lighting and enables ocean breezes to naturally ventilate the entire house, which does not include an air-conditioning system.

Client

  • Erin and Matthew King

General Contractor

  • Bonomo Development

Project Team

Awards

Next:

Ehrlich House